Instellingen

ChristenUnie-SGP wil meer eten uit Zuid-Holland op menu

DEN HAAG - Inwoners van Zuid-Holland moeten meer producten uit hun eigen provincie op tafel zetten. Een tomaatje uit het Westland, kaas uit het Groene Hart en een biefstuk uit Woubrugge.

Dat is de kern van het plan Ruimte voor de boer van de ChristenUnie-SGP in Provinciale Staten. De partij wil hier een soort Grune Wende teweegbrengen, een omslag in het denken over eten, zoals in Duitsland. De voedselproductie moet voortaan regionaal zijn. Dat is een stuk minder vervuilend dan het aanvoeren van het eten over de weg en goed voor de omzet van de boeren in Zuid-Holland.

Volgens fractievoorzitter Chris Schaapman van de ChristenUnie-SGP verdienen de boeren wel een steuntje in de rug. Hij wil de agrarische sector ook een grotere rol laten spelen in het beheer van natuurgebieden. De provincie zou het mes moeten zetten in regels voor het onderhoud van groen.

Rompslomp

Boeren klagen over de tijd die ze kwijt zijn aan het invullen van allerlei formulieren. Ook de subsidieregels voor de vestiging van jonge boeren kunnen een stuk makkelijker, stelt de ChristenUnie. Het Statenlid Schaapman paste zijn kleding aan voor het aanbieden van het rapport. Hij trok Groninger klompen aan die pasten bij zijn maatpak.