Instellingen

'Stem op ouderenpartij is een verloren stem'

Rollator

DEN HAAG - Het vakje rood maken van een ouderenpartij op 19 maart, draagt het grote risico in zich dat die stem verloren gaat. Dat zegt de politicoloog en directeur van stemwijzer Kiescompas André Krouwel. Volgens hem is de kans zeer klein dat de ouderenpartijen hun idealen ook daadwerkelijk realiseren. Bovendien denkt hij dat ze straks verscheurd worden door interne twisten.

Binnen enkele dagen moeten partijen die willen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen hun kieslijst inleveren. Maar nu is al duidelijk dat een groot aantal verschillende ouderenpartijen mee wil doen. Alleen al in Den Haag zijn dat er vier. Daaronder ook de landelijke beweging OPA. Die partij doet in de regio in totaal in vier gemeente mee.

Krouwel vindt het niet gek dat die partijen nu hun kans ruiken. De traditionele partijen staan er slecht voor in de peilingen en landelijk scoorde 50Plus goed bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Niet veel invloed

Toch denkt hij dat ze lokaal niet veel invloed op het beleid krijgen, omdat ze daarvoor te klein blijven. Maar ook omdat ze een zogenaamde one issuepartij zijn: ze stellen één thema centraal. Dat maakt het voor andere partijen niet aantrekkelijk om met ze samen te werken. ‘Ze kunnen wel dingen op de agenda zetten, maar daar gebeurt dan vaak niet veel mee,’ zegt de politicoloog.

Ruzies

Krouwel stelt ook dat het moeilijk wordt voor de partijen om blijven succes te boeken en ook is de kans op ruzies groot. Dat komt omdat niet alle ouderen hetzelfde belang hebben. ‘Mensen die vroeger een goede baan hadden en een eigen huis, hebben niet dezelfde belangen als mensen die moeten rondkomen van een klein pensioen en AOW en in een huurhuis wonen.’

Opportunisme

Bij ouderenpartijen die al wat langer bestaan, zoals Gouda 50+ (sinds 1998 in de raad) bestaat ook een beetje de angst dat de mensen achter de nieuwe partijen niet echt uit idealisme in de politiek gaan, maar uit opportunisme.

Veel van de drijvende krachten achter ouderenpartijen blijken elkaar goed te kennen. Het gaat vaak om mensen die aan het begin van de eeuw ook al actief waren voor Leefbaar Nederland of de periode daarna voor Trots Op Nederland van Rita Verdonk.