Instellingen

Leidse burgemeester Lenferink blijft strijden voor legale wietteelt

Henri Lenferink

LEIDEN - 'We kunnen thuis blijven, maar we kunnen ook nog een keer uitleggen waarom legale productie van wiet beter is'. Dat zegt de Leidse burgemeester Lenferink. Hij gaat vrijdag naar de zogenoemde 'wiettop' in Utrecht.

Lenferink is, net als 24 andere burgemeesters, voorstander van de legale productie omdat daarmee controle mogelijk is op de kwaliteit en andere minimum eisen. Er zou verder minder criminaliteit rond de teelt voorkomen of problemen in woonwijken met brandgevaarlijke illegale hennepkwekerijen.

Kabinet voet er niets voor

Minister Opstelten gaat er uiteindelijk over en die wil geen legale teelt. Lenferink zegt daarover: 'Dat is jammer, maar als het nu niet lukt dan misschien een volgende keer en daarom herhalen we het.'

Wiettop

Het telen van wiet moet volgens hem onder voorwaarden kunnen. In een speciaal wiet-manifest, getiteld Joint Regulation, komen de burgemeesters in opstand tegen het huidige drugsbeleid.

Op de wiettop wordt een wietmanifest ondertekend. De Haagse burgemeester van Aartsen wil een dergelijk manifest niet tekenen.