Jarige prinses Beatrix wacht eerbetoon

DEN HAAG - Prinses Beatrix viert vrijdag haar 76e verjaardag. Zoals gebruikelijk gebeurt dat in familiekring. Zaterdag is de oud-koningin wel het middelpunt van een uitgestelde culturele dankbetuiging in Ahoy in Rotterdam.
Het is het sluitstuk van de festiviteiten rond de inhuldiging van Beatrix' oudste zoon Willem-Alexander als nieuwe koning. De door het Nationaal Comité georganiseerde hulde aan Beatrix zou eerst in september plaatsvinden, maar werd verplaatst na het overlijden van prins Friso. Bijna alle leden van de koninklijke familie zijn daarbij aanwezig.
Beatrix verraste vorig jaar enkele dagen voor haar 75e verjaardag met de mededeling dat ze had besloten op 30 april de kroon over te dragen. Ze was nog kerngezond, maar vond het tijd dat een nieuwe generatie aan het roer kwam. Dat betekende niet dat ze zich daarna zou terugtrekken op kasteel Drakensteyn, waarnaar Beatrix dit voorjaar verhuist.

Publieke optredens

Sinds haar aftreden heeft de prinses, afgaande op de agenda van de Rijksvoorlichtingsdienst, 50 publieke optredens gehad. Deze maand waren het acht. Een val in september waarbij ze haar jukbeen brak, bracht nauwelijks wijziging in haar werkzaamheden.
De vaste verplichtingen, zoals het in ontvangst nemen van geloofsbrieven en het wekelijks onderhoud met de premier zijn verdwenen, maar culturele instellingen kunnen nog steeds op bezoek van Beatrix rekenen.