Instellingen

Halt-straf voor jonge sporter bij wangedrag

DEN HAAG - Jonge sporters die zich misdragen op het voetbalveld, kunnen in de toekomst mogelijk een Halt-straf krijgen. De stichting Halt en de voetbalbond KNVB onderzoeken de mogelijkheden daartoe, zegt directeur Arina Kruithof van Halt vrijdag.

Het gaat om overtredingen die niet op het voetbalveld thuishoren en die ook niet kunnen worden bestraft met bijvoorbeeld een rode kaart. Een jongere die zo'n straf krijgt opgelegd, wordt in het bijzijn van zijn ouders door Halt aan de tand gevoeld.

Ook moet hij eventuele schade vergoeden en moet hij zowel schriftelijk als mondeling excuses maken aan zijn slachtoffer(s). Daarnaast krijgt hij opdrachten, die hem leren nadenken over wat er fout is gegaan en die nieuw wangedrag moeten voorkomen. Wie een Halt-straf naar behoren afrondt, komt niet in aanraking met justitie.

Veiliger sportklimaat

Halt is samen met de KNVB bezig aan een proef bij een aantal voetbalclubs die moet leiden tot een veiliger sportklimaat. Het eerste deel van de proef, dat werd gedaan met drie clubs, is afgerond. In het voorjaar komt er een vervolg onder 16 clubs.

In de proef leren jeugdspelers hoe ze elkaar moeten aanspreken op ongewenst gedrag - jongeren blijken dat erg moeilijk te vinden. Ook wordt een pestprotocol opgesteld en krijgen verenigingen advies hoe ze ouders en jeugdspelers meer bij de club kunnen betrekken.