Instellingen

Burgemeesters eisen gereguleerde wietteelt

hennepplanten
hennepplanten

LEIDEN - Tientallen burgemeesters en andere vertegenwoordigers van 35 gemeenten, waaronder Leiden, hebben vrijdag in Utrecht een manifest ondertekend om het reguleren van wietteelt mogelijk te maken. Ze willen dat het Rijk ook de productie van wiet gedoogt, net zoals nu al de verkoop ervan gedoogd wordt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weigert dit tot nog toe.

De burgemeesters hopen hem op andere gedachten te brengen. Volgens de Leidse burgemeester Henri Lenferink is de legale productie een goed idee omdat daarmee controle mogelijk is op de kwaliteit en andere minimumeisen.

'De huidige situatie is onhoudbaar', zei ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. 'Coffeeshops worden gedwongen uit duistere werelden geld bijeen te sprokkelen. Ik ben in mijn rol als burgemeester in deze bijgedraaid', zei de Rotterdamse burgemeester.

'Tij is aan het keren'

'De politie kan het niet aan', zei VVD-coryfee Frits Bolkestein vrijdag. 'Er zijn belangrijker zaken voor de politie om tegen op te treden dan die wietplantages. Bovendien is internationaal het tij aan het keren. Wat wij nu doen kan niet langer doorgaan.' Hij kreeg bijval van criminoloog Tom Decorte van de universiteit Gent. Geld dat in repressie van wietteelt wordt gestopt, kan niet meer worden besteed aan de aanpak van andere zaken, zoals moorden en verkrachtingen, aldus Decorte.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is tegen het wietmanifest.

Onderzoek

Uit onderzoek van Omroep West en EenVandaag bleek eerder al dat twee op de drie mensen graag ziet dat de gemeenten zelf toezicht houden op de teelt, de kwaliteit van wiet en de uitgifte ervan.