Instellingen

John van den Heuvel over zaak-Haagse schutter: 'Ouderwets posten en achtervolgen'

DEN HAAG - Melfrin K. uit Curaçao wist lange tijd uit handen van politie en justitie te blijven, maar na zeven jaar verdwijnt hij toch achter de tralies. Misdaadverslaggever John van den Heuvel spoorde de man op die in 2007 een Hagenaar neerschoot.

Door John van der Tol

In het RTL-programma 'Op de vlucht' brengt de journalist het leven in kaart van mensen die voor het Openbaar Ministerie vluchten. 'In ons onderzoek kwam Melfrin K. naar voren', zegt Van den Heuvel. 'We kregen een tip dat hij op Curaçao zou zitten, dus werd het tijd om daarheen te gaan.'

K. schoot op 4 augustus 2007 een man in zijn buik die naast hem zat op de achterbank van een auto. Het 18-jarige slachtoffer uit Den Haag raakte daardoor zwaargewond. Twee jaar later werd de schutter bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel, maar hij was al gevlogen.

'Ouderwets posten'

John van den Heuvel en zijn team zijn voorzichtig en veilig te werk gegaan om de 29-jarige Melfrin K. te vinden. 'Het was ouderwets posten en achtervolgen', zegt hij. 'Op die manier wisten we te achterhalen waar hij zijn nieuwe bestaan had opgebouwd.'

De informatie over de verblijfplaats van K. zorgde ervoor dat de Nederlandse autoriteiten aan Curaçao hebben gevraagd hem te arresteren. Een speciaal arrestatieteam plukte de man afgelopen woensdag uit een vrachtwagen op een bouwplaats in Willemstad.

Vuurwapengevaarlijk

Van den Heuvel staat erom bekend mensen te confronteren, maar in het geval van Melfrin K. was hem dat door het Openbaar Ministerie sterk afgeraden. 'Hij was vuurwapengevaarlijk. Omdat je niet weet waar hij toe in staat is besloten we hem maar niet aan te spreken bij zijn arrestatie.'

De aangehouden Curaçaoënaar is inmiddels voorgeleid op Curaçao. Hij wordt zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Nederland gezet om zijn straf uit te zitten. Vermoedelijk houden nog meer dan dertig veroordeelden zich schuil op eilanden als Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Risico's

Op de vraag of de misdaadverslaggever zich onveilig voelt reageert hij heel luchtig. 'Als je geen risico’s wil lopen moet je dit werk niet doen. Er kleven nou eenmaal risico's aan. Ik zit niet voor niets al 24 jaar in het vak', aldus het bekende RTL-gezicht.

In november leek Van den Heuvel nog een serieus doelwit voor een moordaanslag. Crimineel Rob Z. zou het brein achter deze plannen zijn geweest. Z. werd in 2010 hoofdverdachte in een groot onderzoek. Die zaak kwam aan het rollen door een tipgever, die eerst contact had gezocht met Van den Heuvel.

Melfrin K. op tv

De arrestatie van Melfrin K. op Curaçao is in het voorjaar te zien op RTL4. In een serie van acht afleveringen spoort Van den Heuvel meerdere voorvluchtige veroordeelden op. Zo is onder meer te zien hoe een internationaal gezochte pedoseksueel uit Goor wordt gevonden in Thailand.