Instellingen

Primeur in Zuid-Holland: vrouw op kieslijst SGP Zoetermeer

ZOETERMEER - De SGP in Zoetermeer heeft voor het eerst een vrouw op de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geplaatst. De 37-jarige mevrouw van der Slik staat op de 21ste plek. De SGP in Zoetermeer heeft een lijstverbintenis met de Christenunie.

Volgens Rien Slootweg, voorzitter van de SGP Zoetermeer, had de partij geen andere keus dan een vrouw op de kieslijst te zetten. ‘Van alle kerken uit onze achterban willen wij een kandidaat op de kieslijst. Voor een kerkgemeente bleek geen mannelijke kandidaat beschikbaar. Mevrouw van der Slik bood zich toen aan voor een plek op de lijst.’

Plaatsing in goed overleg

De plaatsing van mevrouw van der Slik is volgens de voorzitter in goed overleg gegaan. ‘Tijdens een ledenvergadering bleek een meerderheid het geen bezwaar te vinden om een vrouw op de kieslijst te plaatsen.’

Slootweg vervolgt: ‘Van mij hoeft het in principe niet, maar ik zal ook niet hemel en aarde bewegen om het te verbieden.' De 21ste en dus onverkiesbare plek is een keuze van mevrouw van der Slik zelf. ‘Ze wil liever niet in de publiciteit treden’, aldus Slootweg.

Ook in vlissingen vrouwen op de kieslijst

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen niet mogelijk om zich verkiesbaar te stellen voor de partij. Een uitspraak van de Hoge Raad in 2010 maakte hier een einde aan, de partij moest ook vrouwen toelaten. De SGP paste hierop het vrouwenstandpunt aan. 

Naast Zoetermeer staan er ook in Vlissingen vrouwen, in totaal drie, op de kieslijst voor de SGP. Een van deze vrouwen is Lilian Janse, zij wierp zich vorig jaar op als lijsttrekker voor de partij in Vlissingen. Hiermee was ze de eerste vrouw die ooit door de SGP werd geaccepteerd als kandidaat voor een verkiezing.