Start rechtszaak gruwelijke moord Gosia

ALPHEN AAN DEN RIJN - Maandag wordt een begin gemaakt met de rechtszaak tegen de man van Gosia Orszulik uit Alphen aan den Rijn. Justitie denkt dat hij in mei Gosia heeft vermoord, in stukken gezaagd en gedumpt. Maar een strafeis komt er maandag nog niet.
De rechtbank wil maandag een psycholoog en psychiater bevragen over het geheugenverlies, waar Maciej O. zich tijdens een pro-formazitting op beriep. Na dat verhoor zal de zaak worden aangehouden tot 31 maart. Dan is de volledige inhoudelijke behandeling en zal ook een strafeis van het Openbaar Ministerie bekend worden.
De advocaat van Maciej heeft gevraagd om de zaak aan te houden. Onlangs werden nog 2500 pagina's met nieuwe informatie aan het dossier toegevoegd. Hij heeft tijd gevraagd om dat te kunnen lezen.

Dagenlang gezocht

Gosia werd eind mei als vermist opgegeven. Haar man werd twee dagen later opgepakt als verdachte. Anderhalve week werd er naar Gosia gezocht, vooral rond de Zegerplas en in de Rijnhaven.
De zoekactie bleek vergeefs. Op de dag dat haar man werd aangehouden, werd in Weteringbrug (Noord-Holland) een koffer met lichaamsdelen van Gosia gevonden. Ook in omliggende vaarten werden delen van de vrouw teruggevonden.

Familie

De familie van Gosia woont in Polen. Destijds heeft de politie zich ingespannen om ze te laten overkomen naar Nederland. Het lichaam van Gosia was gereconstrueerd, maar moest nog worden geidentificeerd.
Nu wordt gekeken of de familie ondersteuning nodig heeft om de rechtszaak te kunnen bijwonen.