In zaak Van Doorn: OM wil forse boete voor journalist

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Justitie vervolgt in de zaak van het Haagse raadslid Arnoud van Doorn ook de journalist die vertrouwelijke stukken uit het stadhuis meenam. De eis tegen hem is een boete van 1000 euro.
Van Doorn zou aan de journalist zijn toegangspasje hebben gegeven. Daarmee kon de verslaggever van AD/Haagsche Courant aan vertrouwelijke stukken komen over het Worldforum. 
Het Openbaar Ministerie vervolgt de journalist, omdat hij niet had hoeven stelen. 'Hij had de informatie ook op een andere manier kunnen krijgen.' Het OM vindt dat voor de journalist geen uitzondering geldt om zich niet aan de wet te houden. 'Hij is zelf met het pasje het stadhuis binnengegaan. Hij heeft de informatie zelf gestolen, dat is iets anders dan stukken toegespeeld krijgen', aldus een woordvoerster.
'We weten dat er voor journalisten bijzondere omstandigheden kunnen gelden, maar in dit geval was het stelen niet noodzakelijk. ' Dat had anders kunnen zijn als hij bijvoorbeeld als doel had gehad om aan te tonen hoe makkelijk het is om het besloten deel van het stadhuis te bereiken.'
Arnoud van Doorn zelf hoorde vrijdag een eis van zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Hij stond terecht voor drugshandel, wapenbezit en het lekken van geheime raadsstukken.