Chinees Nieuwjaar in centrum Den Haag

Chinees-Nieuwjaar
Chinees-Nieuwjaar
DEN HAAG - In het centrum van Den Haag wordt zaterdag het Chinees Nieuwjaar gevierd. Volgens de Chinese kalender is het nu 4711, het Jaar van het Paard. Het wordt ingeluid met vuurwerk en de traditionele leeuwen- en drakendans.
Nieuwjaar is voor Chinezen het belangrijkste feest van het jaar. Volgens de Chinese traditie worden boze geesten verdreven met draken en leeuwen, de symbolen voor hogere machten en krachten en voor geluk en succes. Zij brengen het goede weer in de plaats van het kwade.
Daarbij hoort een uitbundig feest met gratis toegankelijke activiteiten. Dit weekeinde vieren Chinezen overal ter wereld Chinees Nieuwjaar, over het algemeen in familiekring. In China zelf leidt dat elk jaar tot een enorme volksverhuizing, wanneer de Chinezen uit de grote steden op familiebezoek gaan. Op zaterdag 1 februari vieren Chinezen in Den Haag het begin van het nieuwe jaar.

Uitgegroeid

In Den Haag is het uitgegroeid van een kleine viering, 20 jaar geleden georganiseerd door Chinese ondernemers in Chinatown, tot een evenement waar jaarlijks meer dan 20.000 mensen op af komen. Iedereen kan het feest vanaf 11 uur meevieren in China Town, het atrium van het stadhuis en op het Spuiplein. Behalve de openingsceremonie zijn er een Chinese markt, veel eten en een expositie met sculpturen van de Chinese sterrenbeelden.