Instellingen

Nieuwe bijstandswet later ingevoerd

DEN HAAG - De nieuwe bijstandswet wordt waarschijnlijk 6 maanden later ingevoerd. Zo krijgen gemeenten langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht daarover in De Telegraaf.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil de regels van de bijstand strenger maken waardoor 350 tot 400 miljoen bespaard kan worden.  De nieuwe bijstandsplannen zouden oorspronkelijk op 1 juli in werking treden. Dat zou nu 2015 worden.
De staatssecretaris wil onder meer bijstandsgerechtigden verplichten een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Ook wil ze voor nieuwe uitkeringen een wachtperiode van 4 weken invoeren. Eind vorig jaar had de Tweede Kamer hierop veel kritiek.
Dinsdag overlegde Klijnsma met de top van de regeringspartijen VVD en PvdA en met 'de meest geliefde oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP.

Den Haag blij

De gemeente Den Haag liet eerder deze week al weten blij te zijn dat het kabinet nog eens goed gaat kijken naar het verscherpen van de bijstandsregels. Volgens wethouder Henk Kool waren de oorspronkelijke voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma onacceptabel. Den Haag zou die plannen ook niet doorvoeren, zegt hij.
Wat Den Haag vooral tegen de borst stuitte was het plan om mensen die geen tegenprestatie leverden, drie maanden geen uitkering te geven.

Bijstandsmoeders

Eerder deze week kwam al naar buiten dat Klijnsma haar plannen op een aantal punten wil aanpassen. Zo wil ze gemeenten meer beleidsvrijheid geven. En ook kwam ze volgens SGP-leider Kees van der Staaij de christelijke partijen tegemoet door bijstandsmoeders vrij te stellen van de sollicitatieplicht.