Instellingen

Oproep GroenLinks Den Haag: een vuist maken tegen rechts

Stadhuis Den Haag by night
Stadhuis Den Haag by night

DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag roept andere linkse partijen op om toch nog een lijstverbinding aan te gaan. 'We moeten over onze eigen schaduw heen stappen om de rechterkant een slag toe te kunnen brengen', aldus lijsttrekker Inge Vianen.

Partijen die zich met elkaar verwant voelen, kunnen bij verkiezingen een lijstverbinding of ook wel lijstcombinatie aangaan. Bij de verdeling van de restzetels geldt de combinatie dan als een lijst. Daardoor komen restzetels eerder hier terecht.

Vianen voerde de afgelopen periode gesprekken met andere progressieve of linkse partijen in de Haagse raad om te onderzoeken of er lijstverbindingen mogelijk zijn. De Haagse PvdA wil in ieder geval al niet met GroenLinks samenwerken, bleek al vorige jaar tijdens een ledenvergadering. Een van de redenen daarvoor is dat het raadslid Mustafa Okcuoglu overstapte.

'Grote gevolgen'

Maar ook andere partijen, zoals D66, SP en Haagse Stadspartij, voelden om verschillende redenen niets voor een lijstverbinding. Dat kan grote gevolgen hebben voor de zetelverdeling in de gemeenteraad, berekende GroenLinks-raadslid David Rietveld. Hij nam de laatste peiling als leidraad en ontdekte dat de PVV een extra restzetel krijgt als er geen linkse samenwerking is.

De partijen moeten uiterlijk maandag hun kieslijsten inleveren bij de gemeente en dan ook bekend maken of ze een verbinding willen aangaan. Daarom doet GroenLinks op de valreep nog een oproep aan de andere partijen om toch nog eens goed na te denken of ze niet alsnog een combinatie willen aangaan.

Vianen denkt dat een combinatie GroenLinks, SP en Haagse Stadspartij helemaal niet zo gek is. ‘Wij hebben de afgelopen periode vaak goed samengewerkt, bijvoorbeeld in het verzet tegen het Spuiforum en de nieuwbouw van Eurojust. Het zou verstandig zijn om dat ook nu te doen.’