Partij voor de Dieren vraagt om verbod op zwanendriften in Gouda

zwaan
zwaan
GOUDA - De Partij voor de Dieren in Gouda wil een verbod op zwanendriften. Dat is een oude manier van zwanen houden die stamt uit de middeleeuwen. Daarbij worden knobbelzwanen gehouden voor hun veren, dons en vlees.
In een brief aan de gemeente roept de partij op om actie te ondernemen tegen het zogenoemde zwanendriften. 'Onze indruk is dat bijna alle zwanen binnen de grenzen van de gemeente Gouda eigendom zijn van een zwanendrifter', zegt lijsttrekker Corina Kerkmans.
De gemeente Gouda liet eind vorig jaar weten niets te gaan doen tegen het zwanendriften, omdat het voornamelijk zou gebeuren op eigen terreinen van de houders. Maar volgens de Partij voor de Dieren bevindt het merendeel van de gedrifte zwanen op openbaar terrein.

Handtekeningen

De Goudse afdeling van de partij is in mei vorig jaar een petitie gestart tegen het zwanendriften in de stad. Inmiddels heeft die actie ruim 6500 handtekeningen opgeleverd. De petitie wordt binnenkort aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma en aan de Tweede Kamer.