Asscher: overleg over radicaliserende jongeren

© anp
DEN HAAG - Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat met gemeenten overleggen om eerder beter zicht te krijgen op radicaliserende jongeren.
Asscher wil vooral afspraken maken over het coördineren van de aanpak en het delen van informatie en kennis. Ook wil hij mogelijk vernieuwende oplossingen en acties snel kunnen omzetten in de praktijk. Het overleg vindt waarschijnlijk in mei plaats, zo schrijft de PvdA'er de Tweede Kamer maandag.
De gemeenten Den Haag, Delft, Gouda en Zoetermeer hebben te maken met radicaliserende jongeren. Vooral de groep 'Syriëgangers' is gevaarlijk. Zij worden geronseld voor de gewapende strijd in Syrië, tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Syriëgangers die met strijdervaring zijn teruggekeerd naar Nederland worden extra scherp in de gaten gehouden.

Gemeenten stimuleren tot samenwerking

Asscher zet vooral in op het delen van informatie. 'Het draait uiteindelijk om een betere afstemming en informatie-uitwisseling tussen alle betrokken partijen in zowel de preventieve als repressieve aanpak. Ik zal gemeenten stimuleren hiervoor de noodzakelijke samenwerking tot stand te brengen', schrijft de minister.
Hij wil niet alleen met gemeenten maar ook met moslimgemeenschappen praten over belemmeringen om 'een krachtig tegengeluid te laten horen' aan jongeren die dreigen te radicaliseren. 'Een effectieve preventieve aanpak begint in de religieuze of etnische gemeenschappen zelf. Van hen verwacht ik daarom dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen jongeren', aldus Asscher.

Ook een rol voor Opstelten

Hij geeft aan dat ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een rol speelt bij het aanpakken van dit probleem.