Instellingen

D66 Den Haag lanceert Fietserspact: meer stallingsplekken, minder tegels

fietsenstalling
fietsenstalling

DEN HAAG - D66 heeft maandag het Haags Fietserspact gelanceerd. De partij roept alle politieke partijen op om zich daarbij aan te sluiten. Op die manier wil D66 ervoor zorgen dat het fietsbeleid voldoende prioriteit krijgt van een volgend stadsbestuur, hoe de verkiezingen ook uitpakken.

In het pact staan vier doelstellingen die voor 2018 gerealiseerd moeten zijn. Zo moet het aantal betegelde fietspaden dan gehalveerd zijn. Geasfalteerde fietspaden gaan namelijk langer mee en zijn comfortabeler om over te fietsen.

Ook wil D66 dat er in 2018 tien sterroutes in Den Haag liggen. Dat zijn comfortabele en snelle fietsroutes van en naar de binnenstad, vooral voor woon- en werkverkeer. De gemeente heeft al afgesproken om voor 2020 tien van zulke routes aan te leggen, maar in het pact staat dat dat eerder moet gebeuren.

Stallingen

De andere twee doelstellingen gaan over de stallingen. D66 wil dat er in 2018 minimaal vijftien buurtstallingen bij zijn gekomen, want in veel woonwijken kunnen mensen hun fiets niet kwijt. Veel stoepen staan vol met fietsen, waardoor mensen met rollators of kinderwagens en moeilijk langs kunnen.

Tot slot wil D66 dat er in de binnenstad binnen vier jaar 2500 extra gratis stallingsplekken bijkomen. Het zou een optie zijn om stallingen te bouwen onder het stadhuis en de Centrale Bibliotheek.