Instellingen

Oost-Europeanen betalen steeds vaker parkeerboetes

DEN HAAG - Het lukt de gemeente Den Haag steeds beter om parkeerboetes van Oost-Europeanen te innen. In het verleden bleek het vaak om diverse redenen nog moeilijk om de boetes voor foutparkeren te incasseren.

Sinds de gemeente in 2011 besloot deze groep harder aan te pakken, komt er steeds meer geld binnen. Dit blijkt uit een rapport over de gemeentelijke belastingen dat wethouder Boudewijn Revis (VVD, financiën) aan de gemeenteraad heeft gezonden.

Een manier om geld te innen is het aanbrengen van wielklemmen. In 2012 werd dit wapen in totaal 514 keer ingezet tegen 192 in 2010. De belastingdienst rijdt met een speciale bus door de stad met daarin camera’s die kentekens van auto’s lezen. De medewerkers krijgen een signaal als er nog een bedrag openstaat. Zij kunnen dan bij een betalingsachterstand direct een wielklem aanbrengen op een auto.

Oost-Europeanen zijn moeilijk te beboeten om verschillende redenen. Veel kentekenplaten staan niet in Nederland geregistreerd. Daarnaast zijn sommige buitenlanders die in Den Haag wonen niet ingeschreven bij de gemeente. Hierdoor is er geen adres waar de boete naartoe kan worden gestuurd.