Hagenaars betalen weinig gemeentebelasting

Wethouder Boudewijn Revis
Wethouder Boudewijn Revis
DEN HAAG - De inwoners van Den Haag zijn relatief weinig kwijt aan woonlasten. Zo is de gemiddelde aanslag voor de onroerendezaakbelasting per woning de laagste van alle grote steden. Ook is het tarief voor de rioolheffing laag en daalde de afvalstoffenheffing vorig jaar.
Dat blijkt uit een rapport over de gemeentelijke belastingen dat wethouder Boudewijn Revis (VVD, financiën) aan de gemeenteraad heeft gezonden. Den Haag verstuurt de komende weken de belastingaanslag aan de inwoners. Geen goed nieuws, voor veel mensen. Maar Revis voegt direct toe dat de lokale belastingen en heffingen tot de laagste van ons land behoren. De ozb was in 2012 met tien procent gedaald ten opzichte van 2009.
Maar ook op andere terreinen scoort Den Haag goed, aldus de wethouder. Zo worden de ozb-heffingen voor sportverenigingen door de gemeente gecompenseerd. Van die regeling maakten in 2012 bijna honderd verenigingen gebruik en vorig jaar 82.

Ondernemers betalen ook minder

Ook zijn de precariorechten voor ondernemers fors gedaald of helemaal afgeschaft. Wie bijvoorbeeld een paar stoeltjes voor zijn gevel zet, hoeft dat alleen nog maar te melden. Dat scheelt niet alleen geld, maar ook veel papierwerk.
Volgens Revis horen bij lage tarieven en het wegnemen van rompslomp ook strengere controles.  ‘Wie belasting is verschuldigd, dient ook daadwerkelijk belasting te betalen.’ Daarom controleert de gemeente veel strenger. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld in de hele stad huis-aan-huis gecontroleerd of mensen een hond hebben. Daardoor steeg het aantal geregistreerde viervoeters met ruim 3200. Dat leverde de gemeente bijna een half miljoen euro aan extra inkomsten op.

Wanbetalers opgespoord met bus

Verder rijdt de Belastingdienst met een speciale bus door de stad. Daarin zitten camera’s die kentekens van auto’s lezen. De medewerkers krijgen een signaal als er nog een bedrag openstaat. Zij kunnen bij een achterstand ook direct een wielklem aanbrengen op een auto. Ook dat blijkt een effectieve methode om geld te innen.