Instellingen

West-Safari: ‘Liefde verandert in een vorm van erbarmen’

Veerdienst Schoonhoven

SCHOONHOVEN - In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt. Daar moet ik aan denken als ik het verhaal hoor van een man die even de hond aan het uitlaten is bij de veerdienst van Schoonhoven. Samen met zijn vrouw verblijft hij op een zorgboerderij. Zij heeft 'Parkinson, met een mate van dementie'.

De ziekte openbaarde zich in 2007. Vlak voordat hij met pensioen zou gaan. Ze hadden grootste plannen als het eenmaal zover was. Samen met de zeilboot erop uit. Het is er, helaas, niet van gekomen. Hun leven staat sindsdien in het teken van de ziekte van Parkinson.

Vier dagen in de week verblijven ze nu in de zorgboerderij, waar de zorg voor een groot deel wordt overgenomen. Tijdens zijn verblijf doet hij klusjes op de boerderij en laat hij de hond uit. Om bij te tanken.

45 jaar

Op deze manier kan hij zich opladen voor de resterende drie dagen, wanneer hij alleen zorgt voor zijn vrouw. Ze zijn 45 jaar getrouwd. Zij weet niet meer helemaal precies wie hij is, maar hij weet nog heel goed wie zij was.

Echte liefde? Eigenlijk is het geen vraag. ‘Nou ja… ik hou van haar. En ik heb haar wat beloofd, dat ik bij haar zou blijven, wat er ook gebeurt. En dat doe ik ook.’ Daarbij krijgt hij de hulp van de zorgboerderij.

Erbarmen

‘In het begin schrik je. Je hebt nog allerlei plannen. We zouden na mijn pensioen gaan varen met de boot. Maar dan opeens maakt het leven een hele andere wending.’ Daar heeft hij zich bij neergelegd, want in zijn ogen heb je geen andere keus.

‘Als je dat niet doet, dan verknoeien frustratie, pijn en teleurstelling je leven. Dat ontneemt je ook de mogelijkheid om voor haar te zorgen. Liefde verandert in een vorm van erbarmen, waardoor je energie en ja, een onuitputtelijk geduld krijgt haar te geven, wat je nog kunt geven.’

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Heb je ook een leuk onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs. Ga voor meer avonturen van onze Safari-verslaggevers naar het nieuwsoverzicht.