Instellingen

LUMC begint eigen Kankerfonds voor onderzoek naar leukemie

Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC

LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft vanaf dinsdag, Wereldkankerdag, een eigen Kankerfonds. Het LUMC en KWF Kankerbestrijding hebben dit fonds samen opgericht om gaat geld in te zamelen om meer wetenschappelijk kankeronderzoek binnen het LUMC mogelijk te maken.

Geld dat binnenkomt, gaat dit jaar naar het ‘levend geneesmiddel’ voor patiënten met leukemie, lymfklierkanker en de ziekte van Kahler. De onderzoekers in Leiden zijn al langer bezig met de ontwikkeling van een levend geneesmiddel, waarbij gezonde cellen van een donor in het laboratorium worden geprogrammeerd. Daarna worden ze ingebracht bij een patiënt waar ze de kwaadaardige cellen opsporen en uitschakelen en de gezonde cellen met rust laten.

'We zitten nu in een fase dat patiënten al met deze nieuwe therapie worden behandeld', vertelt onderzoeker van het LUMC, Mirjam Heemskerk. Geld van het LUMC Kankerfonds zou de ontwikkeling van het levend geneesmiddel kunnen versnellen.

Tafelvoetballen tegen kanker

Bovendien hebben we geld nodig om het onderzoek te verbreden', legt haar collega Inge Jedeman uit. 'Hoe meer geld, hoe meer typen kanker we kunnen bestrijden op deze manier.'

De aftrap van het LUMC Kankerfonds is dinsdagmiddag met een levend tafelvoetbaltoernooi in de Pieterskerk van Leiden. Het motto van het toernooi is 'Laat Leiden leukemie bestrijden'.