Geen spoedopvang meer in drie Zuid-Hollandse ziekenhuizen

Intensive care in ziekenhuis
Intensive care in ziekenhuis
REGIO - Van de negen ziekenhuizen in de regio West in Zuid-Holland hebben er drie straks geen enkele spoedvoorziening meer. Ook raken zes van de negen waarschijnlijk hun Intensive Care-afdeling kwijt. Die moet worden vervangen door een post-anesthesia care unit (PACU). Dat meldt het vakblad Medisch Contact. Het blad baseert zich op een nog vertrouwelijk rapport van Zorgverzekeraars Nederland.
Als de plannen van Zorgverzekeraars Nederland doorgaan, hebben ziekenhuis Bronovo (Den Haag), het Diaconessenhuis (Leiden) en het LangeLandziekenhuis (Zoetermeer) straks geen enkele vorm van spoedopvang meer. De ziekenhuizen die wel een afdeling Spoedeisende Hulp houden, zijn het HagaZiekenhuis (Den Haag), het LUMC (Leiden) en het Medisch Centrum Haaglanden (Den Haag). Ook het Reinier de Graaf (Delft), het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en het Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp) houden een spoedpost, waarin Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost zijn geïntegreerd.
Ook in de intensieve zorg in Zuid-Holland vallen klappen. Als het aan de zorgverzekeraars ligt, hebben straks alleen nog het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een Intensive Care. De Intensive care van de zes overige ziekenhuizen wordt  omgezet in een PACU.

Geen goed alternatief

Volgens Medisch Contact stuit het plan van Zorgverzekeraars Nederland op veel verzet van de ziekenhuizen. Een arts die anoniem wil blijven, stelt in het vakblad dat een PACU geen goed alternatief is voor spoedeisende hulp, omdat het niet meer is dan een verkoeverkamer. ‘Bovendien is de unit ’s avonds, ’s nachts en in het weekend dicht. Dan is er dus geen enkele ic-voorziening in het ziekenhuis.’ Volgens hem komt de aanpassing voor 95 procent van de gevallen neer op slechtere zorg. ‘Zij moeten immers langer rijden naar een ziekenhuis met een spoedpost. Dat kost tijd en geld en vergroot de kans op overlijden.’