Leiden en Gouda in actie tegen afsluiten station

Poortjes ov-chipkaart Leiden Centraal
Poortjes ov-chipkaart Leiden Centraal
LEIDEN - Leiden, Gouda en negen andere gemeenten komen in opstand tegen het afsluiten van stations met ov-poortjes, meldt dagblad Trouw.
De NS wil dat mensen die geen trein hoeven te halen een gratis kaartje trekken uit een automaat. Daarmee kunnen ze de ov-poortjes openen. Leiden wil dat de NS de poortjes weghaalt. De gemeente is naar minister Schultz-van Hagen gestapt om de tourniquets onwettig te laten verklaren.
De NS had een vergunning moeten aanvragen, omdat het station onderdeel uitmaakt van de looproute van het centrum naar universiteit en het ziekenhuis LUMC. Leiden verzet zich al jaren tegen de poortjes die opeens waren geplaatst.
Ook station Gouda gaat dicht 
Gouda is het station ook de belangrijkste voetgangersroute van het centrum naar het Groene Hart ziekenhuis. De gemeente vindt het passagekaartje geen alternatief, omdat het veel tijd kost voor de reizigers. De VVD heeft in het verkiezingsprogramma beloofd dat de poortjes zullen worden afgebroken.
Behalve in Leiden en Gouda staan er ook al poortjes in Zoetermeer-Oost en Voorschoten. De NS wil nog tourniquets plaatsen op de stations Den Haag HS, Centraal, Delft, Rijswijk en Zoetermeer.