Instellingen

Den Haag houdt vast aan herinrichting markt

DEN HAAG - Ondanks massaal protest van de kooplieden houdt de gemeente Den Haag vast aan de herinrichting van de Haagse Markt.

Dat heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) dinsdagmiddag bekend gemaakt. 'We gaan dit proces ondanks alle kliffen waar we doorheen moeten tot een goed einde brengen' zegt Revis. De afgelopen weken werd duidelijk dat er onder de mensen die hun brood moeten verdienen op de markt veel bezwaren leven tegen de plannen van de gemeente. Zij zeggen dat er grote onduidelijkheid is over hun toekomst en vrezen dat ze veel omzetverlies lijden als ze tijdelijk naar een andere plek moeten.

Een van de belangrijke kritiekpunten is dat veel langer dan gedacht naar een tijdelijke plek moeten als de markt op de schop gaat. Volgens de wethouder kan dat niet anders. 'Ik begrijp dat dit voor sommige kooplieden niet de meest wenselijke oplossing is, maar het is wel de beste keuze'. De gemeente had de herinrichting openbaar aanbesteed. De uitkomst van die procedure was dat er twee bedrijven die klus wilden doen, maar dat ze allebei boven het bedrag zaten dat de gemeente ervoor had uitgetrokken.

Gemeente moest zich aan regels houden

Volgens de aanbestedingsregels moest de gemeente daarna gaan onderhandelen met de aannemers. De uitkomst was dat er een bedrijf het binnen de prijs wilde doen, maar dat dit tot gevolg heeft dat het werk in drie fases wordt uitgevoerd in plaats van de gedachte vier. Dat heeft als consequentie dat de kooplieden langer van hun plek moeten.