Instellingen

Monique B. mogelijk onterecht veroordeeld voor moord

DEN HAAG - Monique B. zit mogelijk onschuldig in de gevangenis voor de moord op de 78-jarige mevrouw Schermer. Ze kreeg 16 jaar cel voor de moord met vijftig messteken. Haar zaak wordt nu een casus voor het project 'Gerede Twijfel'.

De 78-jarige mevrouw Schermer werd op vrijdag 6 maart 2009 gevonden in haar huis aan de Laakkade in Den Haag. Ze lag in een grote plas bloed in de gang. Met een mes is 51 keer in haar hoofd, hals en bovenlichaam gestoken.

Monique B. was de voormalige thuishulp van mevrouw Schermer. Justitie denkt dat ze de bankpas van de bejaarde vrouw probeerde te stelen. Toen die haar betrapte, zou ze de vrouw hebben doodgestoken.

Gerede twijfel

De zaak van Monique B. wordt nu bekeken door het project Gerede Twijfel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen bekijkt een groep studenten het hele dossier nog eens. Dat betekent niet dat Van Koppen denkt dat B. onschuldig is, maar wel dat er een 'serieuze mogelijkheid' is dat ze onschuldig vastzit.

De studenten maken een analyse van de zaak en schrijven uiteindelijk twee hoofdstukken: een waarin zo sterk mogelijk wordt gemaakt dat B. schuldig is en een waarin zo sterk mogelijk wordt gemaakt dat B. onschuldig is.

De projectgroep neemt geen stelling. Maar de analyse kan wel worden gebruikt om bijvoorbeeld een herzieningsverzoek in te dienen bij de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken. Die besluit uiteindelijk of een zaak opnieuw moet worden behandeld of niet.

Onschuldig

B. heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is. De bankpas die ze zou hebben gestolen is nooit bij haar gevonden. Maar volgens het hof heeft ze in een gesprek met haar man wel gezegd dat ze de moord heeft gepleegd.

Door de rechtbank werd B. veroordeeld tot levenslang. Omdat ze niet wilde meewerken aan onderzoeken was de rechter bang op herhaling. Het gerechtshof vonniste uiteindelijk 16 jaar cel, omdat het om een enkelvoudige moord ging. De Hoge Raad bevestigde die straf in het cassatieberoep. Monique B. komt in 2019 vrij.