Instellingen

NS wil proef met ov-poortjes uitbreiden

ov chipkaart
ov chipkaart

DEN HAAG - De NS gaat de proef met het afsluiten van ov-poortjes op stations in de spits uitbreiden. Tot augustus wordt daarmee geëxperimenteerd in Woerden, later volgen ook andere plaatsen.

Door Marcel van den Eng

Net als in Woerden, staan zowel in de centrale hal van Gouda als in Leiden ov-poortjes. Als die hekjes dicht zijn, kan er niet meer zomaar van de ene kant van het station naar de andere kant gelopen worden.

Wie tijdens de proef door de poortjes wil, krijgt van de NS verschillende mogelijkheden. Reizigers met een ov-chipkaart kunnen die bij een kaartjesautomaat geschikt maken als doorgangsbewijs. Voor mensen met een papieren kaartje, opent een NS-medewerker het hekje. De NS praat nog met gemeenten over de invoering van een speciale doorgangspas voor mensen die nooit gebruik maken van het openbaar vervoer. Inmiddels maken al 13,6 miljoen mensen gebruik van de ov-chipkaart.

Opwaarderen

De NS sluit vrijwel uit dat mensen een treinreis gaan maken met het bewijs van doortocht. ‘In de trein wordt gecontroleerd. Op de ov-chipkaart is gelijk te zien of er gebruik is gemaakt van het recht om de oversteek te maken. Wie daarvan misbruik maakt, krijgt een boete.’

Het spoorbedrijf is ervan overtuigd dat de ov-poortjes tot meer veiligheid leiden rond stations. ‘Mensen zonder geldig vervoersbewijs veroorzaken verreweg de meeste overlast en agressie’, aldus een woordvoerder. Wanneer de proef met de ov-poortjes wordt uitgebreid, is niet bekend.

Centrale hal

Ook op de stations Voorschoten en Zoetermeer-Oost staan ov-poortjes. Later volgen er van die hekjes op de stations van Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Delft, Rijswijk en Zoetermeer. Bij al deze stations staan de ov-poortjes tussen het perron en de centrale hal. Dat betekent dat iedereen vrij van de ene kant van het station naar de andere kant kan komen.

Volgens de gemeenten Gouda en Leiden is er nog een goed overleg aan de gang met de NS. ‘In het ergste geval moeten mensen omlopen via het tunneltje van de Spoorstraat om de andere kant van de stad te bereiken’, aldus een woordvoeder van de gemeente Gouda. Leiden heeft al langer ideeën voor de bouw van een alternatief tunneltje, maar het is de vraag of de lokale politiek daarvoor na de verkiezingen in maart geld overheeft.