Instellingen

West-Safari: De veerdienst Schoonhoven heeft iets rustgevends

Veerdienst Schoonhoven

SCHOONHOVEN - Je moet geen haast hebben als je de Lek met de veerdienst over wilt steken bij Schoonhoven. De kans dat je meteen de veerpont op rijdt en wegvaart naar de overkant is niet heel erg groot. Toch lijkt niemand zich te storen aan het oponthoud.

Heel lang hoeft er ook niet te worden gewacht. En de oversteek zelf duurt niet langer dan een paar minuten. De veerpont heeft eigenlijk wel iets rustgevends. Het kabbelend water, het mooie uitzicht, de voorbijvarende boten en geronk van de motor.

Kleine kinderen vinden het spannend op de pont. Scholieren die te laat op school komen, hebben een 'goed' excuus. En volwassenen kunnen even hun verstand op nul zetten en het hoofd leeg maken.

Vakantiegevoel

Willem Eerland, de grote baas van de veerdienst noemt het een vakantiegevoel: 'Een hoop mensen ervaren dat zo. Je hebt even rust. Het is anders dan een file. Het is gewoon voordelig.'

Eerland zit zelf niet op de boot, maar in het kantoor dat uitkijkt op de Lek. Volgens hem het mooiste kantoortje van Nederland: 'Het uitzicht hè! Mooie dames en mooie schepen zie ik altijd voorbijgaan.'

Hobby

Zijn hele leven draait om water. Zo voer zijn vader al op een sleepboot en vanaf zijn vijfde jaar ging hij altijd met hem mee. Sindsdien is het een ziekte, een virus. Alles draait om water. Niet alleen zijn werk, maar ook zijn hobby: maritiem schilderen.

Op zijn computer toont hij trots zijn werk. Verschillende boten en schepen komen voorbij. De levensechte schilderijen zijn nauwelijks van foto’s te onderscheiden. Ze worden zelfs in de Verenigde Staten geëxposeerd. 'Mijn werk is een beetje mijn hobby, en die andere hobby, het schilderen, is mijn werk.'

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week zitten verslaggevers Anita Janssen en Rob Vlastuin op de veerpont in Schoonhoven. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.

Een overzicht van alle West-Safari-avonturen vind je in ons dossier.