Instellingen

VVD Den Haag: Gaat wethouder bijstandsplannen uitvoeren?

DEN HAAG - Gaat de Haagse wethouder Henk Kool van Sociale Zaken wel of niet de maatregelen uit de aangepaste bijstandsplannen van het kabinet uitvoeren in Den Haag? Dat wil de VVD-fractie in de Hofstad weten. En niet voor niets, want wethouder Kool had eerder gezegd dat hij de oorspronkelijke voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma ‘onacceptabel’ vond. Hij zou die ook niet doorvoeren, zo stelde hij eind januari.

Inmiddels zijn de voorstellen van Klijnsma bijgeschaafd. Tot grote vreugde van wethouder Kool. Voor hem lag het pijnpunt in de oude plannen vooral bij het eisen van een tegenpresentatie van mensen die in de bijstand zitten. Die zouden drie maanden geen uitkering krijgen. Kool zei daarover: ‘Drie maanden geen geld is drie maanden op water en brood. Dan kan je je huur en stroom niet betalen, of je ziektenkostenverzekering. Dat gaan we in Den Haag niet doen.’

Ook in aangepaste plannen wordt uitkering verlaagd

De VVD wil dat het college de aangepaste plannen van het kabinet, die maandag bekend werden, zonder mokken uitvoert. VVD-raadslid Ibo Gülsen heeft daarom vragen gesteld aan het college. Gülsen: ‘Ook in de aangepaste plannen is sprake van de maatregel, waarbij de uitkering wordt verlaagd. Ik wil dat het college duidelijk maakt dat wethouder Kool voor zijn beurt heeft gesproken en dat de maatregel in Den Haag gewoon wordt uitgevoerd’.

Volgens de VVD is een stevig maatregelenbeleid nodig.  ‘Als je dat niet hebt, is het verrichten van een tegenprestatie veel te vrijblijvend. Het is daarom verstandig dat het kabinet deze maatregel heeft genomen’, zegt Gülsen. ‘Ik ga ervan uit dat het college dit met de VVD eens is en, in tegenstelling tot de eerdere reactie van wethouder Kool, de wet daarom gewoon netjes zal uitvoeren.’
De VVD wil van het college weten wat de gemeente nu gaat doen; of ze nu wel of niet de nieuwe maatregelen van de staatssecretaris gaat uitvoeren.