Instellingen

Nederlanders willen zelf burgemeester kiezen

Ambtsketting omhangen
Ambtsketting omhangen

DEN HAAG - Zeker 60 procent van de Nederlanders is voor de invoering van een gekozen burgemeester. Van deze mensen wil 44 procent liever zelf naar de stembus gaan, dan de keuze over te laten aan de gemeenteraad. Dat schrijft Binnenlands Bestuur op basis van een onderzoek van I&O Research onder ruim 9.500 Nederlanders.

Directe aanleiding voor het onderzoek is het standpunt van het CDA, dat dit weekend stelde voorstander te zijn van de gekozen burgemeester. Voorheen was het CDA altijd tegen een door het volk gekozen burgervader.

Met die draai tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer voor deze bestuurlijke vernieuwing en wordt het waarschijnlijker dat de gekozen burgemeester er daadwerkelijk komt. Eerder sneuvelde een wetsvoorstel van die strekking in de Eerste Kamer.

Grootste draagvlak onder PVV, 50PLUS en SP

Het grootste draagvlak voor een gekozen burgemeester is te vinden onder de mensen met een politieke voorkeur voor PVV, 50PLUS en de SP. Twee op de drie mensen die PvdA, VVD of CDA stemmen, zijn ook voor een gekozen burgemeester, maar zijn verdeeld over de vraag of de gemeenteraad of de burgers mogen kiezen.

Burgemeesters worden momenteel niet gekozen, maar benoemd door 'de Kroon'. De gemeenteraad draagt één kandidaat voor, na een geheime sollicitatieprocedure. De minister van binnenlandse zaken volgt die voordracht bijna altijd.