Woede in Zoetermeer over schrappen spoedeisende hulp

ZOETERMEER - Alle politieke partijen in de Zoetermeerse gemeenteraad zijn boos op de zorgverzekeraars. Vakblad Medisch Contact meldde onlangs op basis van een vertrouwelijk rapport van Zorgverzekeraars Nederland, dat de spoedeisende hulp en de Intensive Care-afdeling van het LangeLand Ziekenhuis verdwijnen.
Ook het Bronovo in Den Haag en het Diaconessenhuis in Leiden zouden hun spoedeisende hulp-afdeling moeten sluiten. Er blijven dan nog zes ziekenhuizen over in onze regio, met een spoedpost.
'Onbegrijpelijk en onacceptabel', zegt burgemeester Charlie Aptroot (VVD) namens de gemeenteraad van Zoetermeer. 'De plannen van de zorgverzekeraars zijn puur ingegeven vanuit kostenoogpunt, er wordt niet gekeken naar het belang van de inwoners', vindt Aptroot. Ook bestuursvoorzitter Jan Willem Brinkman, van het LangeLand Ziekenhuis, is niet te spreken over de plannen. 'Doordat de tijd tussen incident en eerste hulp langer wordt, neemt het risico op overlijden toe', zegt hij.  

'Zoetermeerders hebben recht op een spoedeisende hulp in de stad'

Volgens de verklaring van de gemeenteraad wordt er in samenwerking met het college van burgemeester en wethouders en de directieraad van het LangeLand Ziekenhuis een petitie opgesteld tegen de plannen van de zorgverzekeraars. De politieke partijen zullen de kwestie bij hun Tweede Kamerfracties aankaarten. Want, 'Zoetermeerders hebben recht op een spoedeisende hulp in de stad', aldus Aptroot.
Als de plannen van de zorgverzekeraars doorgaan houden alleen het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een spoedeisende hulp-afdeling. Het Reinier de Graaf, het Groene Hart Ziekenhuis en het Rijnland Ziekenhuis houden een post, waarin de spoedeisende hulp en de huisartsenpost zijn samengevoegd.

Ziekenhuizen: 'Schrappen SEH is te voorbarig'

De verdwijnende spoedposten worden vervangen door een zogenoemde post-anesthesia care unit (PACU), een soort verkoeverkamer. Hier worden patiënten tot 24 uur na een operatie verzorgd.
Volgens de ziekenhuizen is het echter nog lang niet zeker of die plannen wel doorgaan. Het Bronovo Ziekenhuis en het Diaconessenhuis laten weten dat 'het nog veel te voorbarig is'. Een woordvoerder van het Bronovo zegt dat de gesprekken met de zorgverzekeraars nog lopen en dat de uitkomst daarvan nog onbekend is.

Laatste woord niet gesproken

Volgens een woordvoerder van het LangeLand Ziekenhuis is het laatste woord er nog niet over gesproken: 'de zorgverzekeraars hebben laten weten wat hun plannen zijn en wij hebben laten weten wat onze plannen zijn. Die komen niet overeen.'