Instellingen

FC Twente - ADO Den Haag waarschijnlijk geschrapt wegens kerntop

DEN HAAG - De eredivisiewedstrijd tussen FC Twente en ADO Den Haag, die gepland staat voor 22 maart, gaat waarschijnlijk niet door vanwege de kerntop in Den Haag. De KNVB kan zelfs niet uitsluiten dat het hele eredivisieweekend van 21, 22 en 23 maart niet doorgaat.

De politie telt de komende dagen precies na hoeveel agenten er eventueel beschikbaar zijn om in dat weekend te werken bij de eredivisiewedstrijden in negen gemeenten. Direct na dat weekeinde is de nucleaire top in Den Haag. Burgemeesters van de speelsteden besloten dinsdagavond de wedstrijden te schrappen omdat hierdoor te weinig agenten beschikbaar zouden zijn.

Volgens de woordvoerder van burgemeester Peter den Oudsten van Enschede heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid de burgemeesters en de politie dringend verzocht om nog eens goed te zoeken naar mogelijkheden. Vrijdag wordt de zaak opnieuw bekeken. Mogelijk kunnen een of enkele duels dan toch doorgaan.

Uniek besluit voor de KNVB

'Het genomen besluit is nu heel duidelijk: nee. De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de handhaving van openbare orde en veiligheid en als dat niet gegarandeerd kan worden, kunnen de wedstrijden niet doorgaan. Maar ze realiseren zich dat het een uniek besluit is en voor de KNVB heel lastig. Daarom zijn ze bereid om er vrijdag nogmaals naar te kijken', zegt de woordvoerder van de gemeente Enschede.

Den Oudsten en zijn collega Rob van Gijzel van Eindhoven zitten namens de burgemeesters in de zogenoemde Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Daarin zijn ook politie, justitie, ministerie en KNVB vertegenwoordigd. Deze regiegroep komt vrijdag opnieuw bijeen.