Instellingen

Mogelijk huwelijk tussen Zuid-Holland en Zeeland

ronald plasterk zonder baard
ronald plasterk zonder baard

DEN HAAG - Zuid-Holland wordt mogelijk samengevoegd met Zeeland. Minister Ronald Plasterk vindt die combinatie het beste voor de toekomst van de provincies. Volgens zijn woordvoerder is het een plan voor de langere termijn.

Plasterk moet eerst nog zijn voorstel voor een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht door de Eerste Kamer zien te krijgen. Op de nieuwe landkaart van de minister blijven van de huidige 12 provincies er 7 over. Ons land gaat daarmee terug naar een soort Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zoals die van 1588 tot 1795 bestond.

Pikant plan

Het idee voor een huwelijk tussen Zuid-Holland en Zeeland is pikant. Oud-commissaris van de koning Jan Franssen lanceerde het plan al tijdens een nieuwjaarstoespraak. Vanuit Zeeland werd toen heel afhoudend gereageerd op de flirt van de grote buur.

Ook nu zijn er vooral cynische reacties van politici op de proefballon van Plasterk. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het vreemd dat West-Brabant niet wordt betrokken bij een fusie met Zuid-Holland. In eerdere voorstellen was daar wel sprake van. De economie van de zuidelijke provincie is erg afhankelijk van de Randstad.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat Plasterk maar wat heeft geschetst achter een tekentafel. Het is haar onduidelijk waarom hij provinciegrenzen uitgumde. In de reacties valt haar verder op dat bestuurders weer over elkaar heen buitelen, maar je de gewone burgers niet hoort in de discussie.