'Moskeeën moeten zelf initiatief nemen voor overleg over jihadisten'

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Islamitische organisaties kunnen het beste zelf het initiatief nemen om met gemeenten samen te gaan werken in de aanpak tegen radicaliserende jongeren. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.
Drie belangrijke koepels roepen Nederlandse gemeenten woensdag in Trouw op om regelmatig met elkaar te overleggen over wat er speelt binnen en rond een moskee. In onze regio kampen verschillende gemeenten met radicaliserende jongeren. Vooral de zogenoemde Syriëgangers zijn een probleem. Zo'n zestig inwoners uit onder meer Den Haag, Delft, Zoetermeer en Gouda zijn naar Syrië vertrokken. Inmiddels zijn zo'n tien jihadisten teruggekeerd.
De oproep tot samenwerking komt van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), het Turkse Milli Görüs en het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders. De imam zou maandelijks of één keer per kwartaal langs moeten gaan op het gemeentehuis. Daar zou dan gesproken kunnen worden over eventuele radicalisering binnen de achterban en kan er samen met de gemeente een plan van aanpak worden gemaakt om dat tegen te gaan.

Initiatief moet bij moslimkoepels liggen

Volgens VNG kan zo'n overleg nuttig zijn, maar ligt het initiatief bij de moskeekoepels. 'Het is per gemeente weer anders', zegt een woordvoerder van de VNG. 'Maar de koepels geven een duidelijk signaal af. Dat signaal kunnen gemeenten niet zomaar voorbij laten gaan.'
De koepels van moslimorganisaties reageren met hun oproep in Trouw op een appèl van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Die schreef maandag aan de Tweede Kamer dat er een betere samenwerking moet komen tussen religieuze en etnische gemeenschappen en gemeenten.