Schoolplein krijgt herdenkingsplek voor Anass

Zoekactie Anass
Zoekactie Anass
WASSENAAR - Op het schoolplein van het Adelbert College in Wassenaar wordt vrijdag een stilteplek in gebruik genomen ter nagedachtenis van Anass Aouragh. Vrijdag is het een jaar geleden dat de leerling dood werd gevonden.
Op woensdag 6 februari vorig jaar werd een Ambert Alert uitgestuurd voor de 13-jarige Anass uit Wassenaar. De jongen was na zijn folderwijk niet meer thuisgekomen. 's Avonds werd er door de politie naar de jongen gezocht. De volgende ochtend vonden ze zijn lichaam in een strookje bos naast attractiepark Duinrell.
Volgens justitie pleegde de jongen zelfmoord. Hij zou intens zijn gepest, maar omdat geen afscheidsbrief is gevonden kan niet met zekerheid een verband worden gelegd tussen de zelfmoord en het pesten.

Stilteplek

Vrijdag is op de school van Anass, het Adelbert College, een besloten herdenkingsbijeenkomst. 'We hebben alle leerlingen uitgenodigd', zegt rector Ben Dijkmans, 'maar wie dat niet wil, hoeft niet te komen.' Tijdens de bijeenkomst zal worden gesproken en gezongen.
Op het schoolplein is een herdenkingsplek ingericht. Er wordt een tegel gelegd die aan Anass herinnert, maar de plek kan voor van alles worden gebruikt. 'Als je verdrietig bent omdat je bijvoorbeeld net hebt gehoord dat je oma ziek is, kun je er gaan zitten. Iedereen weet dan dat je je even wilt terugtrekken.'

Demonstratie

Donderdag wordt op het Plein in Den Haag gedemonstreerd. Drie meisjes uit Den Haag en Voorschoten willen dat het onderzoek naar de dood van Anass wordt heropend. Ze geloven niet in zelfmoord. Op hun Facebookpagina hebben 430 mensen zich aangemeld en 9.000 mensen ondertekenden hun petitie.
De meisjes hebben geen banden met de familie van Anass en kenden de jongen niet. Ze zijn de actie begonnen uit medeleven. Inmiddels hebben ze wel contact met de vader van Anass in Marokko. Hij zal de demonstratie bijwonen.

Eigen onderzoek

De moeder van Anass heeft eerder laten weten de conclusies van het Openbaar Ministerie niet te accepteren. Ze laat een contra-expertise uitvoeren, in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Dat onderzoek is nog niet af.