Voorbereidingen Haags cultuurpaleis begonnen

Lucent Danstheater
Lucent Danstheater
DEN HAAG - De voorbereidingen voor de bouw van het Haagse cultuurpaleis zijn woensdag begonnen. Op het Spuiplein is gestart met een archeologisch vooronderzoek.
Het cultuurpaleis komt op de plek waar nu nog het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal staan. Deze worden gesloopt voor de bouw van het nieuwe Spuiforum. Hierin komen het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater.
Archeologische vondsten
Tussen de Spuigarage en het stadshuis is nog nooit archeologisch onderzoek gedaan. Om in te schatten hoe groot de kans is dat er archeologische vondsten in de grond liggen zullen de komen weken boringen worden gedaan.
Bij de boringen haalt de aannemer grond omhoog. Aan de samenstelling van deze grond is te zien of de plaats eerder al is omgewoeld. Als dat niet zo is, dan zijn de verschillende lagen uit de geschiedenis van de plaats terug te herkennen in het grondmonster en is er kans op archeologische vondsten. Als de grond al eerder omgewoeld is, hoeft er waarschijnlijk geen verder onderzoek gedaan te worden.
Prestigieus project
De bouw van het cultuurpaleis kost 181 miljoen euro. Na vele, emotionele debatten gaf de gemeenteraad vorig najaar groen licht voor het prestigieuze project. In 2018 moet het klaar zijn.