Instellingen

Minister lanceert gezondheidsplan in Oegstgeest

Minister Schippers

OEGSTGEEST - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft woensdag in Oegstgeest het startsein gegeven voor een landelijk actieplan om ons allemaal gezonder te laten leven.

Zonder actieplan zou het aantal rokers langzaam dalen van 23 procent tot 19 procent in 2030. Het aantal zware drinkers, mensen met overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en depressie zou gelijk blijven. Het aantal diabetespatiënten zou oplopen van 0,8 tot 1,2 miljoen.

Met het Nationaal Preventie Programma 'Alles is Gezondheid' wil de minister deze gezondheidsrisico's terugdringen of, bij diabetes, niet verder laten oplopen. 'Als we niks doen, worden we met z'n allen steeds zwaarder; roken en drinken we te veel en zullen we veel sneller en heftiger ziek worden', zei Schippers na de start in museum Corpus in Oegstgeest. 'We moeten niet focussen op mensen als ze ziek zijn, maar zorgen dat ze gezond blijven.'

Actieplan loopt komende drie jaar

De overheid heeft afspraken gemaakt met scholen, gemeenten, de voedingsindustrie, supermarkten en maatschappelijke organisaties. Het actieplan loopt de komende drie jaar.

Projecten binnen dit nationaal actieplan zijn de gezondheidsmakelaars. 'Met name in de Haagse achterstandswijken breng ik vraag en aanbod bij elkaar om de gezondheid te verbeteren', zegt Alette Broekens, gezondheidsmakelaar bij de gemeente Den Haag.

22 gezonde basisscholen in Den Haag

Het project De Gezonde School loopt al een paar jaar op basisscholen en sinds vorig jaar in het MBO. Scholen kunnen een vignet verdienen als zij extra aandacht schenken aan thema's als voeding, bewegen en roken. 'In Den Haag hebben we al 22 gezonde basisscholen', zegt Ellen Ricke van GGD Den Haag. Het project wordt dit jaar uitgebreid tot het voortgezet onderwijs, zodat ook middelbare scholen het vignet Gezonde School kunnen behalen.