Instellingen

Gemeente luistert naar bewoners Haagse Lange Vijverberg

DEN HAAG - Succes voor een groot aantal bewoners en organisaties van de Lange Vijverberg. Hun alternatieve plan voor de herinrichting van een van de mooiste straten van Den Haag wordt door de gemeente uitgevoerd. Dat betekent in de praktijk dat een groenstrook dichter langs de huizen komt te lopen, in plaats van de rijweg.

Ook heeft deze variant waarschijnlijk tot gevolg dat er meer ruimte komt voor bezoekers van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp. Hij nam woensdagmorgen niet zelf de moeite naar het Haagse stadhuis te komen om daar bezwaar te maken tegen de gemeentelijke plannen, maar stuurde het plaatsvervangend hoofd administratie.

Zij vertelde dat de Kremp vreest dat er verkeers- en veiligheidsproblemen ontstaan door de oorspronkelijke plannen van de gemeente. Zo stond de geplande tramhalte erg dicht op de residentie van de ambassadeur, het monumentale Huis Schuylenburch. Dat zou gevaar kunnen opleveren.

'Prominenten door chauffeur gebracht'

Bovendien ontvangt de ambassadeur ontvangt jaarlijks 3000 gasten in zijn stadspaleis. ‘Veelal prominente bezoekers die door een chauffeur worden weggebracht en opgehaald. Ook al komen er maar een paar mensen, dan staan er al snel tien auto’s,’ aldus de woordvoerder. De ambassadeur is bang dat er door de nieuwe situatie al snel een verkeersprobleem optreedt. Zeker als er officiële bezoeken of delegaties komen.

Verantwoordelijk wethouder Peter Smit (VVD, verkeer) verwees het veiligheidsrisico naar het land der fabelen. De gemeente had voorafgaand aan het maken van de plannen contact opgenomen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. ‘Die deelt die bezwaren niet,’ aldus de wethouder.

'Beter is beter'

Wel had hij nog eens goed gekeken naar het alternatieve plan, dat door de buurtbewoners onder aanvoering van kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder was gemaakt. ‘En een beter ontwerp is beter,’ aldus de wethouder. Wel is er nog een probleem, voor de tramhalte Kneuterdijk zou er in het ontwerp van de bewoners eigenlijk te weinig plek zijn. Daarvoor moet nog een goede oplossing worden gevonden.

De Lange Vijverberg moet opnieuw worden ingericht omdat er vanaf 2016 bredere tram overheen moeten kunnen rijden.