Instellingen

Haagse kraamverzorgers opgeleid om koolmonoxidegevaar op te sporen

Koolmonoxide: sluipmoordenaar
Koolmonoxide: sluipmoordenaar

DEN HAAG - Haagse kraamverzorgers kunnen straks worden opgeleid om gevaarlijke situaties met koolmonoxide te herkennen. De gemeente Den Haag en Kraamzorg Wereldwonder zijn bezig met een digitale cursus waarin kraamverzorgers leren waar de gevaren te vinden zijn. Ook kunnen ze via e-learning leren hoe deze situaties te verhelpen zijn.

Vijf kraamzorgmedewerkers geven advies om te zorgen dat de training goed aansluit bij de praktijk. De training bestond al voor wijkverpleegkundigen, maar deze bleek voor kraamzorg- en thuiszorgmedewerkers te ingewikkeld.

Wethouder Baldewsingh vindt het een goede zaak dat bedrijfsleven en overheid elkaar helpen. ‘Het gaat om de gezondheid van moeder en kind en die van de medewerker zelf. Dat vindt de gemeente erg belangrijk’, aldus de wethouder.

De verwachting is dat de cursus voor de zomer op het internet staat. Thuiszorg- en kraamzorgorganisaties kunnen bij de GGD kosteloos een inlogcode aanvragen. Degenen die de cursus met succes afronden, ontvangen een certificaat.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide onstaat wanneer een bijvoorbeeld een kachel of geiser niet goed functioneert. Wanneer een ruimte dan niet goed geventileerd is, kunnen bewoners door het gas stikken. Koolmonoxide is kleur- geurloos en wordt daarom ook vaak 'sluipmoordenaar' genoemd. De problemen treden meestal op bij oudere gasapparaten. Om problemen te voorkomen moet je je gasapparaat geregeld laten controleren en zorgen voor voldoende frisse lucht in huis.