Rozenkwekers: 'Dit kunnen we er echt niet bij hebben'

FloraHolland veiling
FloraHolland veiling
WESTLAND - Rozenkwekers in het Westland houden hun hart vast voor de staking van het personeel van FloraHolland. 'Gisteren zat ik met tien kwekers om tafel koffie te drinken, en we begrijpen het allemaal niet!', zegt kweker Rinus van Leeuwen.
Van Leeuwen is inmiddels snijhortensiakweker, maar kweekte dertig jaar rozen. Met name de naderende Valentijnsdag, op 14 februari, is de kwekers een doorn in het oog. 'In de twee weken voorafgaand aan Valentijnsdag haal je als rozenkweker zo'n 8 à 10 procent van je jaaromzet', zegt Van Leeuwen. Vooral rode rozen doen het goed rond de dag van de liefde.
'Volgens de bonden is de omzet in 2013 gestegen, maar de kosten zijn veel harder gestegen', vult Van Leeuwen aan. Daarbij gaat het volgens de bloemenkweker erg slecht met de snijbloemen en groen in het algemeen. 'We kunnen dit er echt niet bijhebben', zegt hij.

Wereldvrouwendag op 8 maart

De actie van het FloraHolland-personeel kan bij de kwekers dan ook niet op begrip rekenen. 'Het gaat in heel Nederland slecht, dus ook bij ons. Ik snap dat dat vervelend is, maar zo is het nu eenmaal', licht Van Leeuwen toe. 'Dus er is geen reden om nu op deze manier het veilingsproces te verstoren', vindt Van Leeuwen.
Na Valentijnsdag zouden ook andere kwekers last kunnen krijgen, volgens Van Leeuwen. 'Binnenkort is het Wereldvrouwendag, erg populair in Rusland, dus daar zouden we ook omzet mislopen', legt hij uit. 'Maar ik hoop niet dat het nog zo lang duurt.'

24-uursstaking bij FloraHolland

Vanaf 18.00 uur legt het personeel van FloraHolland 24 uur het werk neer. De medewerkers protesteren tegen de ophanden zijnde reorganisatie, waarbij 200 banen op de tocht staan.