Zorgverzekeraars: Ziekenhuis dichtbij huis niet altijd het beste

ZOETERMEER - Een ziekenhuis dichtbij huis, is geen garantie dat je ook goede zorg krijgt. Dat zeggen de zorgverzekeraars CZ en Menzis die de meeste klanten in het noordelijke deel van Zuid-Holland hebben.

Door Marcel van den Eng

Eerder deze week stelden de zorgverzekeraars in een plan voor om de spoedafdelingen van ziekenhuis Bronovo in Den Haag, het Diaconessenhuis in Leiden en 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer te sluiten. Patiënten zouden daardoor uit moeten wijken naar andere ziekenhuizen.
Volgens de zorgverzekeraars denken te veel mensen onterecht dat in geval van spoed ze het beste af zijn met een ziekenhuis dichtbij huis. ‘Niet elk ziekenhuis beschikt over de beste apparatuur voor een behandeling of heeft alle deskundigheid in huis als iemand bijvoorbeeld een beroerte krijgt. Dan kun je beter met een ambulance naar een meer gespecialiseerd ziekenhuis vervoerd worden’, aldus woordvoerder Marie José van Gardingen van CZ.

Boosheid

CZ begrijpt de boosheid in vooral Zoetermeer. Als daar de afdelingen spoedeisende hulp en intensive care van 't Lange Lange Ziekenhuis sluiten, dan moet er uitgeweken worden naar Den Haag of Leiden. ‘Er komen allerlei financiële belangen om de hoek kijken en die willen wij nog met de betrokken ziekenhuizen en huisartsen bespreken. Het plan dat nu op tafel ligt is nog geen blauwdruk.’
Menzis stelt ook dat er nog niets concreet is. ‘Er is een dialoog met verschillende partijen. Daarbij worden diverse opties en mogelijkheden bekeken.’ Volgens de zorgverzekeraar volgt er nog een conferentie. ‘De argumenten en opvattingen van alle partijen worden meegenomen in een besluit waarbij het eindplaatje nog lang niet is opgemaakt.’