Instellingen

'Helft bouwprojecten Vestia in Den Haag weer op gang'

Vestia

DEN HAAG - Ongeveer de helft van de projecten in Den Haag die door woningcorporatie Vestia zijn stopgezet, zijn weer op gang gekomen. Dat zegt wethouder Marnix Norder (PvdA) van Den Haag. Dat betekent dat de verbetering van de wijken Den Haag Zuidwest en Mariahoeve niet stil komt te liggen, zegt Norder.

Vanwege grote financiële problemen zette woningcorporatie Vestia vrijwel alle bouwprojecten stil. Dat betekende dat woningen niet of nauwelijks meer gerenoveerd werden en nieuwbouwprojecten werden afgeblazen. De gemeente Den Haag vreesde daardoor grote problemen in de wijken omdat de leefbaarheid achteruit zou gaan.

Inmiddels heeft Den Haag afspraken gemaakt met Vestia over het opknappen of slopen van een paar duizend woningen in Zuidwest. Dinsdag werd bekend dat Vestia 12 miljoen euro stopt in het opknappen van 450 woningen in Mariahoeve.

'Dat is goed nieuws voor de bewoners en voor Mariahoeve,' zegt Norder. 'Het opknappen van de woningen betekent een impuls voor de leefbaarheid in de buurt.'

Dankzij de afspraken met Vestia lijken de problemen voor Den Haag minder groot dan gevreesd.  Norder: 'Maar dat is met veel kunst en vliegwerk voor elkaar gekomen. Het heeft de gemeente veel energie en geld gekost. Door deze inspanningen en de medewerking van Vestia zijn we gekomen waar we nu zijn. Dat houdt in dat we verder kunnen met het verbeteren van de wijken, zij het op een lager pitje dan de bedoeling was.’