Instellingen

Nieuwe toren naast het Strijkijzer bij Den Haag HS

DEN HAAG - Op het talud tussen Station Hollands Spoor en de flat het Strijkijzer in Den Haag komen nog een 75 meter hoge toren en een 50 meter hoog gebouw met daarin tussen de 500 en 600 woningen. Het grootste deel daarvan is bestemd voor studenten. Op de begane grond is plek voor een café en bedrijven.

Op de plek stond ooit het inmiddels gesloopte Sigma-gebouw en er bestaan al jarenlang plannen om hier iets nieuws neer te zetten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Vestia hier een groot nieuw complex zou realiseren. Maar vanwege de crisis bij de woningbouwcorporatie, haakte die af.

De Engelse belegger Hanson AssetManagement Ltd. neemt nu de financiering van het complex op zich. Hanson sloot in 2013 een contract met de gemeente waarbij werd afgesproken nieuwbouwprojecten in Den Haag te financieren. Het terrein naast het station is daar een van. Het bedrijf Stebru Transformatie en Stebru Bouw gaan het ook daadwerkelijk neerzetten.

Strijkijzer blijft blikvanger

De hoge toren komt schuin achter het Strijkijzer, zodat dit nog de blikvanger blijft. Het 50 meter hoge gebouw, de Schijf genaamd, komt schuin op het stationsplein te staan. Parallel aan het spoor komt nog een 20 meter hoog onderdeel van het plan, de Strip.

Een paar partijen in de gemeenteraad, waaronder de PvdA en GroenLinks, maken zich zorgen over de hoogte van het complex, bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Maar volgens wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) past dit er prima. De gebouwen lager maken zou ook moeilijk zijn, omdat het anders financieel niet meer haalbaar is.

Onderdeel van vernieuwing station

Norder ziet de bouw van de toren en de lagere gebouwen als onderdeel van het aantrekkelijker maken van het gebied rondom station Hollands Spoor. Twee weken geleden werd bekend dat het doortrekken van de tunnel onder HS richting de Laakzijde definitief doorgaat. Verder wees de wethouder erop dat ook in het al jaren leegstaande belastingkantoor tegenover het station binnenkort een Albert Heijn komt en dat er vaart zit in de bouw op het stationsplein.

Ook worden de wegen binnenkort opnieuw ingericht, zodat het gebied een rustiger aanblik krijgt en er meer ruimte voor de fiets komt.