Instellingen

Surfdorp F.A.S.T. wil dichtbij oude plek blijven

DEN HAAG - Het surfdorp F.A.S.T heeft goede hoop dat het lukt om een nieuwe plek te krijgen bij het dijklichaam, vlakbij het noordelijk havenhoofd in Scheveningen. Dat is op een steenworp afstand van het huidige dorp.

Maar wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) wil op dit moment nog geen harde toezeggingen doen over waar F.A.S.T. uiteindelijk terecht gaat komen. Hij is in gesprek met verschillende partijen en volgens hem schaadt het zijn onderhandelingspositie als hij nu al openbaar maakt waar hij het liefst het dorp ziet. 'Niets op Scheveningen is makkelijk. Dit ook niet', zei hij donderdag tijdens een commissievergadering.

Het dorp ligt nu naast het noordelijk havenhoofd aan de boulevard van Scheveningen. F.A.S.T. (Free Architecture Surf Terrain) bestaat uit containers waarin surfers en kunstenaars wonen. Bezoekers kunnen er blijven overnachten. Ook zijn er een restaurant en een surfwinkel.

Surfers weg voor nieuwbouw

De surfers moeten daar weg vanwege de nieuwbouwplannen. Het zogenaamde viscluster wil hier een hotel, een parkeergarage en de grote publiekstrekker FISH - waar wordt uitgelegd hoe de visserij werkt - realiseren.

De Haagse gemeenteraad vindt unaniem dat er voor F.A.S.T. een goede oplossing moet worden gevonden. En dat wil Norder zelf ook graag.

Misschien nog een seizoen blijven

Eerder werd gedacht dat het dorp al binnenkort weg zou moeten. Maar er is een kans dat het nog dit seizoen op de huidige plek kan blijven, liet de wethouder doorschemeren. Er zijn diverse locaties in beeld waar het vervolgens naartoe kan. Bijvoorbeeld direct naast het beachstadion. Maar ook Kijkduin is een mogelijkheid. Al zijn daar de golven weer van mindere kwaliteit.

Ook de plek waar de surfers zelf het liefst heen willen, kan. De wethouder erkende dat hij met het viscluster in gesprek is. 'Maar daar ga ik niet in het openbaar over praten. Wij zijn bezig. Het is een puzzel.'

'Scheveningen epicentrum surfen'

Volgens woordvoerder Geert Verhoeff van F.A.S.T. willen de surfers het liefst zo dicht mogelijk bij de huidige plek blijven. 'Dat is het epicentrum van de surfcultuur, met beste golven voor de deur. We hebben er ook alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.'