Museum De Lakenhal mag eindelijk voor 16 miljoen uitbreiden

LEIDEN - Museum De Lakenhal in Leiden mag eindelijk uitbreiden. Het museum wil dat al sinds 1948. Volgende week donderdag beslist de gemeenteraad definitief, maar er is grote steun voor het plan.
De uitbreiding gaat 16 miljoen euro kosten. 13,5 miljoen daarvan wordt betaald door de gemeente, de rest haalt het museum zelf binnen.
Waarschijnlijk start de verbouwing medio 2015. In september 2017 opent het museum weer, met een tentoonstelling over de Stijl. De kunstbeweging, die in Leiden ontstond, bestaat dan precies 100 jaar.

Ontwerpen

‘We kunnen het nog bijna niet geloven, we moeten onszelf af en toe nog steeds even knijpen’, vertelt museumwoordvoerder Minke Schat. Er wordt al 56 jaar gepraat over de uitbreiding.
In september zijn architecten geselecteerd om de nieuwe vleugel te ontwerpen. ‘Aan het einde van dit jaar zijn de schetsen definitief’, aldus Schat.

Meer bezoekers

In de huidige situatie trekt De Lakenhal jaarlijks tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers. ‘Na de verbouwing kunnen we eindelijk ook tijdelijke tentoonstellingen openen, zonder dat de vaste collectie daarvoor moet wijken’, aldus Schat.
‘We kunnen nu veel meer aandacht besteden aan onder andere de geschiedenis van Leiden en bijvoorbeeld de universiteit’, vertelt de woordvoerder.