Haagse Hogeschool onderzoekt tentamenfraude ICT-studenten

DEN HAAG - De Haagse Hogeschool onderzoekt mogelijke tentamenfraude door een groep ICT-studenten. De studenten zouden toegang hebben tot het computersysteem van de school en zeker al vier jaar lang vooraf inzage hebben gehad in de tentamenopgaven en de antwoorden.

Door Hans Otte

Het fraudeonderzoek is begonnen naar aanleiding van informatie die Omroep West heeft doorgespeeld aan de directie van de Haagse Hogeschool. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, zo heeft de Haagse Hogeschool vrijdag laten weten.  

Verklaring

In een verklaring stelt de school: ‘Wij hebben (…) van een journalist van Omroep West het signaal ontvangen dat er binnen een van onze IT-opleidingen fraude met tentamens zou worden gepleegd. Dit signaal was nieuw voor ons. Wij hebben inmiddels een onafhankelijk onderzoeksbureau de opdracht gegeven een grondig onderzoek naar de vermeende tentamenfraude uit te voeren.’
De fraude zou zijn gepleegd door studenten aan de Academie voor ICT & Media in Den Haag, onderdeel van de Haagse Hogeschool. Er studeren momenteel 2260 studenten bij de opleidingen van deze academie en er werken 164 medewerkers. De school stelt vrijdag in de verklaring: ‘De Haagse Hogeschool is in het verleden streng opgetreden tegen fraude om de waarde van de behaalde diploma’s en de goede reputatie van de hogeschool te waarborgen. Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft, zullen we dat nu weer doen.’

Usb-stick

In 2012 kreeg de Haagse Hogeschool ook al te maken met fraude. Destijds werd een student van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening betrapt met een usb-stick met daarop de vragen van tentamens die nog gehouden moesten worden. In het algemeen wordt examenfraude hard afgestraft, onder meer door het ongeldig verklaren van diploma’s.  
Hogescholen liggen de laatste tijd onder een vergrootglas na eerdere, soortgelijke gebeurtenissen. Zo weten studenten van de Hogeschool van Utrecht en InHolland in 2011 tentamenopgaven in handen te krijgen. Opvallend hoge resultaten verraadden de frauderende studenten. Later beginnen ook de Hogeschool van Amsterdam en InHolland onderzoeken naar mogelijke fraude met examens.
Heb jij informatie over fraude op jouw opleiding? Mail naar online@omroepwest.nl.