Zeeland overnemen: Wat levert onze nieuwe aanwinst op?

Zeeuwen
Zeeuwen
DEN HAAG - Als het aan minister Ronald Plasterk ligt, gaan Zeeland en Zuid-Holland samen in een nieuwe provincie. Het kleine Zeeland wordt dan in de praktijk waarschijnlijk overgenomen door Zuid-Holland. In Zeeland is de regionale omroep inmiddels een actie begonnen om de zelfstandigheid van Zeeland te behouden, terwijl wij van Omroep West ons afvragen: Willen we die Zeeuwen eigenlijk wel?
Om goed het antwoord te kunnen geven op die vraag, moeten we natuurlijk wel weten wát wij als Zuid-Hollanders overnemen. Of in de maag gesplitst krijgen, zoals sommige reaguurders op onze site menen. Of wat Zeeland kwijt raakt, zoals ze zelf vrezen.

Weinig volk

Volgens de jongste telling telt Zeeland iets meer dan 381.000 inwoners. Zonder meteen naar onze rekenmachine te grijpen, dat is maar net de helft van de inwoners van Rotterdam. Die stad heeft er iets meer dan 618.000. Ons eigen Den Haag is met 510.000 inwoners ook ruim groter. En dat zijn alleen nog maar de steden. Want in de hele provincie Zuid-Holland wonen 3,5 miljoen mensen. Bijna 10 keer zo groot als de provincie Zeeland dus.

Ooit rijk

In de zestiende en zeventiende eeuw was Zeeland heel rijk, dankzij alle handel via hun internationale havensteden als Middelburg, Vlissingen en Zierikzee. Tegenwoordig gaat het wat minder: grote fabrieken sluiten en in Zeeuws-Vlaanderen ontstaan zelfs spookdorpen doordat de bevolking wegtrekt. Daar staat tegenover dat de economie van Zeeland wel tegen een stootje kan. In 2013 was de krimp in Zeeland een stuk minder dan het landelijk gemiddelde.

Bolus

Maar ja, dat is natuurlijk allemaal cijfermateriaal. Wat betekent de Zeeuwse cultuur voor ons Westerlingen? Wel, we krijgen heuse deegdrollen bij ons cultureel erfgoed: de Zeeuwse Bolus (gratis zelfbaktip). En wat dacht u van de echte Zeeuwse Babbelaars. Het gaat natuurlijk niet alleen om eten, want dankzij het Zeeuws ‘geen cent teveel’ meisje krijgen we ook een nieuwe uitspraak erbij: Ons ben zunig. In combinatie met het begrotingsoverschot van de gemeente Den Haag gaan we dan wellicht zonnige financiële tijden tegemoet, in deze crisis.

Gelovigen en mosselen

En met Zeeland krijgen we een hoop protestanten (30 procent van Zeeland) en katholieken (20 procent) erbij. Al schijnen die wel flink van elkaar te verschillen, want een begrafenis in Zeeuws-Vlaanderen is volgens een oude volkswijsheid nog altijd gezelliger dan een bruiloft op Walcheren. En dan te bedenken dat Zeeland de bakermat is van een dominee die naar eigen zeggen gelooft in een God die niet bestaat.
Natuurlijk moeten we ook niet vergeten dat de Zeeuwse mosselen wel mooi hun faam te danken hebben aan de Mosselman. En die komt volgens het kinderliedje zoals iedereen weet gewoon uit Scheveningen. Dus historisch gezien zit dat wel goed.

Popmuziek

Tenslotte moeten we natuurlijk nog even kijken naar kunst- en cultuur. Den Haag staat bekend als Popstad nummer 1, maar Zeeland doet het ook niet slecht met Racoon en BlØf. Als onze nieuwe provincie dan ook nog eens wordt verrijkt met artiesten als Anita en Ed, dan kunnen we met een gerust hart het weekeinde in.