Fraude Haagse Hogeschool: ‘Tentamens gingen de hele klas door’

Interieur Haagse Hogeschool
Interieur Haagse Hogeschool
DEN HAAG - Studenten van een ICT-opleiding van de Haagse Hogeschool hoefden jarenlang alleen de antwoorden van de tentamens uit hun hoofd te leren. Zij beschikten vooraf al over de tentamenvragen.

Door Hans Otte

Dat blijkt uit informatie die Omroep West kreeg toegespeeld. De Haagse Hogeschool laat inmiddels een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de mogelijke fraude.

Uit zijn hoofd

‘Een student liet mij een papieren tentamen zien en zei erbij dat hij alleen de tentamenantwoorden uit zijn hoofd hoefde te leren, omdat zijn klas altijd de beschikking had over de tentamenopgaven’, stelt een ingewijde. ‘Hij zei erbij dat in zijn klas iedereen de tentamenopgaven van tevoren kreeg en dat deze rondgingen in de klas.’ 
De fraude zou zijn gepleegd door studenten aan de Academie voor ICT & Media in Den Haag, onderdeel van de Haagse Hogeschool. Er studeren momenteel 2260 studenten bij de opleidingen van deze academie en er werken 164 medewerkers.
Een aantal studenten zou zeker al vier jaar kunnen beschikken over informatie uit de computers van leraren waarop de examens in elkaar worden gezet. ‘Een aantal ICT-mannetjes op de opleiding waren de computers van de leraren ingegaan. Het was nog nooit voorgekomen dat het tentamen niet van tevoren al bekend was bij de klas. De praktijken duren voort tot op de dag van vandaag.’

Peulenschil

Voor de ICT-studenten zou het, gelet op hun vaardigheden, een peulenschil zijn geweest om in het computersysteem van de school te komen. Daarmee volgen de studenten opvallend genoeg de richtlijnen van hun eigen opleiding. ‘Je moet creatief, communicatief en inventief kunnen gaan denken’, staat in de opleidingseisen. 
Ze hadden daarbij het voordeel dat de examens op hogescholen in Nederland niet centraal worden gemaakt, maar door de leraren van de opleiding zelf.
Heb jij informatie over fraude op jouw opleiding? Mail naar online@omroepwest.nl.