Instellingen

Minder geweld tegen Haagse politie

DEN HAAG - Het aantal gevallen van geweld tegen politieagenten in Den Haag is afgenomen. In de periode januari tot en met november 2013 daalde het aantal geweldsincidenten met vijftien procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad.

Vorig jaar waren er in Den Haag 1185 incidenten waarbij politieagenten het slachtoffer waren. In 2012 waren dat er nog 1400. Op alle politiebureaus nam de agressie tegen agenten af. Alleen de bureaus Loosduinen en Beresteinlaan kregen te maken met een stijging.

De verklaring voor de toename met tien procent op de Beresteinlaan ligt volgens de burgemeester aan de aanpak van een criminele jeugdnetwerk. De leden van het netwerk zouden het gebruik van agressie en geweld tegen de politie niet schuwen.

Hoge prioriteit

De gemiddelde afname van geweldsincidenten komt door de hoge prioriteit die het Openbaar Ministerie en de politie geven aan geweld tegen functionarissen met een publieke taak, stelt Van Aartsen. Dat vertaalt zich onder meer in een verdubbelde strafeis, een lik-op-stuk beleid en het gebruik van snelrecht.

Ook krijgen agenten extra trainingen. Zo wordt sinds enige tijd niet alleen aandacht besteed aan het gebruiken van geweldsmiddelen maar ook aan onder meer het omgaan met conflicten, houding en uitstraling. Ook is gestart met de training ‘Mentale Kracht’.