Instellingen

'Tentamens centraal regelen geen oplossing voor fraude'

Stilte, geen doorgang
Stilte, geen doorgang

DEN HAAG - Tentamens en examens landelijk organiseren in plaats van per opleiding is geen oplossing voor fraude. Dat zeggen de Algemene Onderwijsbond en de Vereniging Hogescholen, voorheen de HBO-raad, in een reactie op de mogelijke tentamenfraude bij de Haagse Hogeschool.

Vrijdag kondigde de Haagse Hogeschool een onderzoek aan naar fraude met tentamens naar aanleiding van informatie die Omroep West met de onderwijsinstelling deelde. Er zou sprake zijn van gesjoemel met tentamens op tenminste twee opleidingen. Studenten zouden van tevoren de tentamenopgaven al in hun bezit hebben door zich toegang te verschaffen tot het computersysteem van de school.

Zelf verantwoordelijk voor beveiliging

De tentamens en examens bij hbo-instellingen worden door de leraren zelf in elkaar gezet en niet centraal, zoals de cito op de basisschool en het eindexamen bij middelbaar onderwijs. De scholen zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de tentamens en examens, zeggen beide instanties.

Zowel de Vereniging Hogescholen als de Onderwijsbond ziet geen mogelijkheid om het afnemen van tentamens anders te organiseren, omdat de opleidingen per school verschillen. 'Een ICT-opleiding in de Haagse regio werkt met andere bedrijven samen dan een ICT-opleiding in - bijvoorbeeld - Groningen', aldus een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond.

Geen garantie voor succes

Bovendien is een landelijke organisatie geen garantie voor succes, zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen: 'Eindexamens op de middelbare school worden landelijk gecoördineerd. En die examens zijn ook gestolen, op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam.'

Op deze middelbare school stalen leerlingen examens uit de kluis en verkochten die door aan mede-leerlingen. Tegen de in totaal elf verdachten werden eind januari cel- en werkstraffen geëist.

>>Lees meer over de tentamenfraude in ons dossier