Kooplieden Haagse markt mogen zelf lengte opknapbeurt bepalen

DEN HAAG - De kooplieden mogen zelf gaan bepalen hoe lang ze tijdens de opknapbeurt van de Haagse Markt weg moeten van hun vaste plek.
Daarmee hoopt de gemeente tegemoet te komen aan een van de belangrijkste kritiekpunten van de ondernemers, maakte wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) vrijdagmiddag bekend.
De Haagse Markt wordt de komende maanden ingrijpend gerenoveerd. Om dat mogelijk te maken moeten de kooplieden tijdelijk van hun plek. Volgens de laatste plannen van de gemeente zou dat in twee fasen moeten gebeuren. Dat betekent dat de ondernemers tussen de zes en tien maanden naar een kleinere kraam aan de Herman Costerstraat verhuizen.

Veel bezwaar tegen plannen

Dat leidde de afgelopen weken tot veel bezwaren. De kooplieden hadden gedacht dat ze korter weg zouden zijn en dat ze ruimere kramen zouden houden. Maar volgens Revis kon het niet anders, het was een uitvloeisel van een Europese aanbesteding. De aannemer die klus wilde klaren kon dat alleen tegen de geraamde kosten doen, als dat in tweede fasen zou gebeuren.
De wethouder bezocht de afgelopen dagen de markt en sprak daar met veel kooplieden. Het bleek volgens hem dat een deel daarvan bereid is te betalen als de plannen worden aangepast. Daarom mogen ze de komende dagen stemmen. Ze moeten een keuze maken tussen het huidige plan of een renovatie in vier fasen.

Meer werk, dus duurder

Dat laatste betekent dat ze korter van hun plek moeten en meer ruimte houden. Maar het is meer werk voor de aannemer en dus duurder. Dat prijsverschil moeten ze zelf betalen via een hogere marktheffing. Om hoeveel geld het gaat, wordt komende dagen bekend. Maar waarschijnlijk gaat het om een totaalbedrag van rond de twee miljoen euro.
Volgens Revis reageerden de ondernemers verschillend, toen hij hen vrijdag de boodschap meedeelde. ‘Maar het is nu hun verantwoordelijkheid.’

Klus moet dit jaar klaar zijn

De werkzaamheden op de markt beginnen op 1 maart. Ze moeten voor het einde van het jaar klaar zijn, omdat dit een van de voorwaarden is van een Europese subsidie van bijna 2,2 miljoen euro. Als het werk inderdaad in vier fasen gaat gebeuren, wordt het wel ‘kritiek’ om dat te halen, aldus de wethouder.