Nijpels: windturbines verder op zee plaatsen kost 200 miljoen euro meer

windmolenpark op zee
windmolenpark op zee
DEN HAAG - Het plaatsen van windturbines op een grotere afstand van de kust kost zeker 200 miljoen euro meer dan het omstreden plan om ze dichtbij te zetten.
Het kabinet Rutte moet maar besluiten of daar geld voor is. Dat zei VVD-prominent Ed Nijpels in het tv-programma Buitenhof. Hij houdt toezicht op de uitvoering van het Energieakkoord, waarin 40 organisaties  afspraken om meer energie duurzaam op te wekken.
Voor de kust moeten duizend windturbines komen, een aantal van die enorme bouwwerken binnen een straal van vijf kilometer van het strand. Provincies en gemeenten als Noordwijk en Katwijk zijn tegen dat plan in opstand gekomen. Zij zijn bang dat Duitse toeristen thuis zullen blijven, als de turbines vanaf het strand te zien zijn. Door de terugval van het toerisme zouden honderden banen verloren gaan.
Achterstand
Volgens Nijpels is het Energieakkoord niet vrijblijvend. Vergeleken met andere landen in Europa loopt Nederland achter op het gebied van schone energie. In 2023 moet 16 procent van alle stroom door windturbines of zonnecollectoren worden opgewekt.